Updates

ALV 2 november 2015: Presentatie Thomas Luttikhold – WasteWatchers

By november 11, 2015 No Comments

Klik hier om de presentatie te bekijken.

“Een zakje met GFT ter waarde van €5, daar worden mensen niet snel enthousiast van. Een briefje van €5 daarentegen wel. Een vreemd gegeven, want de financiële waarde van beide producten is gelijk. Echter, op één of andere manier beoordelen wij GFT anders en geven het automatisch een lagere waarde.

Dit fenomeen gebeurt met voedselverspilling. Het is onwaarschijnlijk dat Nederland jaarlijks €4.4 miljard aan goed voedsel weggooit, maar het gebeurt. De horeca is voor circa 15 – tot 20% verantwoordelijk voor dit probleem en dat komt door het dagelijks niet weten: hoeveel gasten er komen, wat de weersinvloeden zijn en andere variabelen die versterkt worden met de strikte voedsel en waren regels.

Het grote probleem is dat veel chefs met een onbehaaglijk gevoel zitten dat ze er niets tegen kunnen doen. Op dit moment is het namelijk zo dat wanneer de chef verspilling constateert, het te laat is om er iets tegen te doen. Dit laat de sector zich machteloos voelen. Een machteloosheid die heel diep geworteld zit in de sector, omdat het verspillen van voedsel een ongewenst fenomeen is. Ik durf te zeggen dat het veel mensen ook pijn doet.

Wij, van Wastewatchers, hebben een methode ontwikkeld om die machteloosheid te laten verdwijnen. Ter ondersteuning gebruiken we hiervoor een tool, de Wastewatcher, waarmee we door middel van metingen, cijfers en analyses de macht terug geven aan de chefs.

Dit heeft als resultaat dat chefs zich gehoord voelen, het probleem automatisch oppakken, food waste reduceren met circa 20%, de kwaliteit van de arbeid omhoog gaat enzovoort enzovoort.

Het is te verwachten dat deze ontwikkeling zal voortzetten, want er ligt op dit moment €1 miljard aan goed voedsel in de kliko’s van de horeca branche. Stel je voor wat er gebeurd als deze geactiveerd wordt? Dit brengt nieuwe perspectieven met zich mee en nieuwe business cases.

Als voorbeeld: de technologie van nu stelt ons in staat om slimmer om te gaan met producten. Zoals biologisch plastic van bananen. Dit is gelukt en wordt binnenkort op grote schaal geïntroduceerd bij bijvoorbeeld de automotiv-industrie. Kortom, het afval dat de horeca produceert is niet alleen overbodig, maar in de gevallen dat het toch geproduceerd wordt ook nog eens heel waardevol. Een ontwikkeling die zich fundamenteel zal wortelen in de branche.

Klik hier om de presentatie te bekijken.