Updates

Eerste hbo-opleiding voor koks in Nederland op ROC van Amsterdam

By januari 20, 2020 No Comments

MISSET HORECA – EERSTE PUBLICATIE DOOR NATHALIE BLUIMINCK OP 15 JANUARI 2020.

Als eerste in Nederland start het MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, met een opleiding op hbo niveau voor koks. Met deze Associate Degree behalen de koks een diploma op het niveau van het hoger beroepsonderwijs.

Voor chefs is nu nog mbo niveau 4 het hoogst haalbare. De nieuwe hbo-opleiding met de naam Associate Degree Culinary Professional start voor het eerst in september 2020. Ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe technieken zijn daarbij belangrijke aandachtsgebieden voor de chefs.

Het is een praktijkgerichte vakopleiding en biedt getalenteerde koks, leidinggevenden in de keuken en mbo-studenten niveau 4 de mogelijkheid een hbo-kwalificatie te verwerven. Vernieuwend, want een hbo-kwalificatie voor koks bestaat in het huidige onderwijssysteem nog niet.

Koksambacht centraal

Het praktische koksambacht blijft centraal staan in de opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap. De studenten brengen gemiddeld één dag per week op school door.

Deze schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen. Vaak in een labachtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd kan worden met de kennis en vaardigheden. De rest van de week werken de studenten in een erkend leerbedrijf aan opdrachten die verbonden zijn aan de masterclasses.

Twee jaar

De studenten kunnen de opleiding in hun eigen tempo doen. Als richtlijn wordt twee jaar aangegeven. Afgestudeerden zijn medeverantwoordelijk voor het keukenconcept van het bedrijf waar hij of zij werkt. Daarnaast kunnen de studenten na afronding ook een eigen horecaonderneming beginnen, of verdere hbo-opleidingen verkort volgen. Het diploma wordt erkend in heel Europa.