Updates

ONCE maakt trendtour langs concepten in Antwerpen

By december 18, 2018 No Comments

Het Officieel Netwerk Catering Events, oftewel Once, is de verbindende spil tussen eventcateraars in het land. Door de leden samen te brengen kunnen ervaringen worden uitgewisseld en kennis gedeeld. Dat gebeurt twee keer per jaar. Recent werd voor de eerste keer een uitstap gemaakt naar het buitenland. In Antwerpen leidde een trendtour langs smaakmakende concepten.

ONCE maakt trendtour langs concepten in Antwerpen

Met pakweg 30 aangesloten eventcateraars is Once de enige, en dus gelijk ook grootste, brancheorganisatie voor eventcateraars. Onder aanvoering van voorzitter Michiel Meier Mattern organiseert Once twee keer per jaar een bijeenkomst. Een mooie gelegenheid voor de leden om op informele wijze ervaringen en kennis uit te wisselen. Onder de leden grote en landelijk bekende spelers, als Maison van den Boer en Hutten, tot meer regionaal werkende cateraars, als Noord Holland Catering in Oosthuizen en Onder de Luifel in Leeuwarden.

Dit jaar maakten Once-leden voor de eerste keer een uitstap naar het buitenland. Naar Antwerpen om precies te zijn. De stad is de laatste jaren volop in ontwikkeling. Oude buurten worden opgeknapt. Dat blijkt al tijdens de wandeling naar het lunchadres waar de bijeenkomst zal worden afgetrapt. Onderweg wordt duidelijk waarom de havenstad zich prima leent voor een zogeheten trendtour. De tour gaat naar een gedeelte van de stad dat nog maar twee decennia geleden grauw en vervallen was, maar inmiddels onder de noemer ‘hip’ kan worden geschaard. Er verrees een indrukwekkend groot Stadsmuseum en in de oude havenpakhuizen kwamen bijzondere horecabedrijven die Once na de lunch zal bezoeken.

ONCE trendtour

Once-voorzitter Michiel Meier Mattern gaat een deel van ‘zijn’ leden voor op de trendtour. Naast hem VOCC-collega Ruud Baljé.

Halve koeien

Maar eerst de lunch zelf die de najaarbijeenkomst opent. Hier begint Meier Mattern met een ‘rondje langs de velden.’ Oftewel, hoe gaat het in de branche? Vrijwel alle bedrijven die aan het woord komen melden hetzelfde. Het gaat weer crescendo. De markt groeit, de aanvragen nemen fors toe. ‘Als je het nu niet goed doet, dan doe je iets fundamenteel fout in je bedrijf’, zegt één van de aanwezige directeuren. Een keerzijde is er ook. Vrijwel unaniem reppen ze over de personeelsproblematiek. Het vinden en binden van goede mensen is een structureel probleem. In enkele gevallen hebben cateraars er zelfs opdrachten door moeten weigeren. Een kleine twee uur later zet de groep koers naar twee bedrijven die zich letterlijk op loopafstand bevinden: Balls & Glory en Slagerij Atelier Millevaches.

ONCE trendtour

Wim Ballieu is de oprichter van het bijzondere gehaktballenconcept dat na Antwerpen inmiddels in nog drie Belgische steden een vestiging heeft. De slagerszoon begon al op jonge leeftijd zijn eigen cateringbedrijf Alfin. Hij is uitermate succesvol, maar besluit toch zijn bedrijf te verkopen. Ballieu, ook bekend van de televisie als chef bij 24 Kitchen, besluit de gehaktballen die hij van huis uit leerde maken een moderne draai te geven. Hij vult ze met een keur aan smaken. Ze worden gemaakt van louter varkengehakt – ‘dat is toch het lekkerst’ – maar inmiddels is een groot deel van het assortiment ook vegetarisch tot zelfs veganistisch. Zijn doelgroep is jong. Zij komen af op het wekelijks wisselende assortiment of nemen de ballen mee om ze thuis op te warmen.

Amper 10 meter verderop hangen de halve koeienkarkassen volop in de etalage bij Slagerij Atelier Millevaches. Alweer zo’n concept dat volledig tegen de trend van het minder vlees eten in gaat, maar desondanks bijzonder succesvol is. De eigen koeien grazen op een eigen stuk weiland in Frankrijk. Door zowel de dieren – koeien van verschillende rassen en varkens – in eigendom te hebben als de grond waarop ze grazen, is ieder stukje vlees dat Millevaches verkoopt traceerbaar. Naast twee eigen ateliers beschikt het bedrijf ook over een foodtruck met Josper grill en werkt het ook samen met meerdere toprestaurants waaraan wordt geleverd.

Belgische pizzaconcept

Next stop is het eerste Belgische pizzaconcept dat ooit opende, Otomat. Na de vestiging in Antwerpen, die in 2015 openging, volgden nog drie vestigingen: Brugge, Gent en Leuven. Pizza’s delen is hier het motto. Maar dan wel bijzondere pizza’s met een Belgische twist, zoals een pizza met witlof en ham en kaas. Of met vol-au-vent of de Abbey Road, met drie verschillende Belgische abdijkazen. Meer exotisch is de combinatie peer met blauwschimmelkaas. De initiatiefnemer is afkomstig uit de marketingwereld en wilde graag de overstap naar horeca maken met een origineel concept. Het werd Otomat. In een bijna huiselijke sfeer kunnen gasten genieten van bijzondere pizza’s. De bodem is bovendien ontwikkeld door wereldkampioen pizzabakker Thierry Griffagnino en is zeer knapperig. Het deeg is gemaakt met biergist van Duvel, wat de slogan van het bedrijf verklaart: ‘Pizza with the Devil inside’. Bier is hier ook de begeleidende drank.

ONCE trendtour

Belgische pizza’s bij Otomat.

Als het Once-gezelschap er rond zes uur arriveert, is het binnen nog rustig. Een klein half uurtje later is de zaak bomvol. Otomat bewijst dat de zo gewenste shared dining ook in de praktijk wordt uitgevoerd. Per tafel worden meerdere pizza’s besteld die, verdeeld, in punten, gezamenlijk worden verorberd. Ambitie om naar het buitenland uit te breiden zijn er ook. Mogelijk kan Nederland vanaf 2019 kennismaken met de Belgische pizza’s.
Hoewel de bezochte bedrijven vooral horecaconcepten zijn, doen de cateraars wel degelijk nieuwe ideeën op. Met name blurring – het combineren van horeca op één locatie en vanuit dit concept ook catering verzorgen op bijvoorbeeld festivals en de mogelijkheid bieden om de producten ook voor thuis mee te nemen – spreekt aan.

Hoewel er inmiddels van trek, laat staan honger in de verste verte sprake meer is, eindigt de tour van de 1e dag bij het Frites Atelier. Sergio Herman’s interpretaties van het klassieke ‘patatje met’ zijn echter dermate smakelijk dat de groep er toch van proeft.

Trendwatcher

Even buiten Antwerpen gelegen staat de volgende ochtend een bezoek aan het gerenommeerde J&M Cateraar en Traiteur op het programma. Dit bedrijf boekte vorig jaar een omzet van €20 miljoen en deed dit met de verzorging van 2800 verschillende events. Twee jaar geleden betrok de cateraar de huidige locatie in Schelle en dat geeft nog meer ruimte voor groei. Zo kan het bedrijf nu ook in de eigen vestiging grote events organiseren.

ONCE trendtour

De productiekeuken van J&M is fonkelnieuw.

 

Sowieso maken de Belgische collega’s een uitstekende indruk. Het slotakkoord van dag 2 vindt in een kleine zijruimte van het J&M-pand plaats. Hier wacht trendwatcher Herman Konings op zijn Nederlandse toehoorders. De auteur van meerdere boeken en begenadigd spreker en is ook in Nederland een graag gezien gast. Hij bracht recent het boek (We) Myself & A.I. uit. Over het samenspel van het intermenselijke (We), het innermenselijke (Myself) en het uitermenselijke (artificiële intelligentie) volgt een vermakelijke uiteenzetting. Het verhaal, dat begint bij een eeuwenoud schilderij van Pieter Breughel en eindigt bij de huidige generatie consumenten die volgens Konings ‘eerder kan swipen dan grijpen’, is bijzonder interessant.

ONCE trendtour

Herkenbaar, koken in het groot bij J&M.

Zo begint de tour met horecatrends en eindigt hij met het verklaren van de huidige trends op consumentengebied. Michiel Meier Mattern toont zich na afloop dan ook een tevreden voorzitter. Al tijdens zijn lunchtoespraak laat hij zich ontvallen dat er vanuit de branche veel belangstelling is voor het samenwerkingsverband. Na de tour zijn de onderlinge verbanden weer goed aangehaald. Een gegeven dat Ruud Baljé ook constateert. De voorzitter van collega-branchevereniging VOCC is op uitnodiging ook mee en peilt onderweg of er animo is voor een verdere samenwerking van beide marktpartijen. ‘Het ziet er goed uit.’