Updates

Proef Amersfoort 2020: iets anders, net zo lekker

By mei 15, 2020 No Comments

In de buurt Amersfoort – Door Juliette Schmitt – 15 mei 2020

Proef Amersfoort bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Alle deelnemende horecazaken keken er dit jaar naar uit om Amersfoorters kennis te laten maken met hun fijnste gerechten en lekkerste wijnen. Helaas gooit het coronavirus dit jaar roet in het eten; geen Proef zoals wij Amersfoorters al zoveel jaar gewend zijn. Dus kwam Robbertjan Mercuur met een idee: “Geen Proef op de ouderwetse manier, maar een alternatieve Proef in de Tuin.”

Robbertjan: “Proef is toch een evenement in Amersfoort waar zowel de bezoekers als de bedrijven naar uitkijken. Nu het de jubileumeditie is, is het dubbel zo zuur dat het evenement niet doorgaat, ook omdat veel horecabedrijven het vanwege het coronavirus erg zwaar hebben”, vertelt de eigenaar van catering- en event-bedrijf Mercuur’s.

Een alternatieve proef
Robbertjan belde Amersfoortse horecabedrijven op, die allemaal al jaren trouw aanwezig zijn tijdens Proef Amersfoort. “Samen bedachten we het idee om Proef in de Tuin te organiseren. Iedereen die dat wil kan genieten van verschillende gerechten van horecabedrijven. Het grote verschil is dat er geen evenemententerrein is, maar de mensen de gerechten mee naar huis nemen en thuis in de tuin kunnen opeten”, legt Robbertjan uit.

Rondbellen
“Ik ben verschillende horecaondernemers gaan bellen en samen hebben we een zesgangenmenu samengesteld. Alle restaurants maken een gerechtje waar ze beroemd om zijn in Amersfoort, of waarvan ze willen dat Amersfoorters het proeven. Zoals restaurant Rauw, dat in Amersfoort bekendstaat om de steak tartaar. En ook het Bergpaviljoen doet mee. Zij zijn al heel veel jaren een begrip op Proef Amersfoort. Oesters waren lastig, dus bedacht de chef een speciaal gerechtje voor Proef in de Tuin met tonijn, mango en couscous”, zegt Robbertjan. 

Zes gerechten van zes verschillende bedrijven
“Zes horecaondernemers doen mee en allemaal bedachten zij een gerecht dat passend is in het zesgangenmenu. Iedereen mocht zijn eigen invulling geven aan de gerechten, maar we hebben wel overlegd, zodat het een samenhangend menu is geworden. Iedereen kookt, of treft de voorbereidingen in zijn eigen zaak. vervolgens brengen ze de gerechten naar Mercuur’s toe. En dan voegen we hier in de keuken alles samen, zodat mensen het makkelijk kunnen ophalen. We hebben hier een grote keuken, die is ingericht op de catering, dus mocht er nog iets aangepast, of op het laatste moment toegevoegd worden aan één van de gerechten, dan kunnen de chefs dat bij ons doen”, legt Robbertjan uit.

“Vanuit Mercuur’s maken we een gerecht met sukade. Tijdens de afgelopen winterproef maakten we een wintervariant met zuurkool en de bezoekers waren heel enthousiast. Toen hebben we bedacht om een variant te maken met asperges voor Proef in de Tuin”, legt Robbertjan uit.

Omschrijving
“Als je het menu komt ophalen, dan krijg je er ook een omschrijving bij. Sommige gerechten moeten nog even opgewarmd worden. Dat geldt ook voor de sukade. Schrik niet; het is echt heel eenvoudig. Ook al laat je het vlees iets te lang in de oven zitten, dan blijft het nog mals”, zegt Robbertjan.

Corpona proof afhalen
Het Proef in de Tuin menu kun je bestellen door een e-mail te sturen naar info@mercuurs.nl. Het volledige zesgangenmenu kost €38.50 per persoon en je kunt met je Proef pas afrekenen. Op 21 mei kun je het menu tussen 12.00 en 17.00 uur afhalen aan de Nijverheidsweg-Noord 94. Als je wijnliefhebber bent, dan kan je je geluk op. Naast het afhalen van de Proef menu’s kun je namelijk door een wijn drive through rijden. Zo scoor je ook nog eens corona proof een lekkere fles wijn voor bij het menu.