Updates

Radboudumc gaat verder met maaltijdconcept FoodforCare

By november 9, 2017 No Comments

Radboudumc gaat verder met het maaltijdconcept FoodforCare. Het eten in het ziekenhuis is er namelijk het afgelopen jaar sterk op vooruit gegaan, blijkt uit de evaluatie van het nieuwe concept.

Dat schrijft het Radboudumc. Zowel patiënten als medewerkers vinden dat de smaak, presentatie en het aantal eetmomenten verbeterd zijn. FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten (AYA’s), het Radboudumc en Maison van den Boer.

Enthousiast over meerdere keren per dag eten

Patiënten zijn het afgelopen jaar meerdere keren gevraagd naar hun ervaringen en beoordelen het voedingsconcept zeer positief. Patiënten zijn onder meer enthousiast over het meerdere keren per dag eten (8,6), de mogelijkheid samen te kunnen eten met bezoek (8,3) en de wijze waarop voedingsassistenten het eten aanbieden (9,1). Medewerkers zien als grootste winstpunt dat het voedingsconcept beter aansluit bij de wensen van patiënten, dat de kwaliteit en smaak van het eten verbeterd is en dat er meer aandacht voor patiënten is.

Maaltijd toegesneden op eisen patiëntengroep

Het assortiment wordt toegesneden op de eisen en wensen per specifieke patiëntengroep. Denk hierbij aan een oncologiepatiënt die in de meeste gevallen slecht eet en misselijk is van de chemokuur. Voor deze patiëntengroep worden gerechten die geur- en smaakarm zijn en een hoge eiwit- en energiewaarden aangeboden. Ook houdt het Radboudumc rekening met verschillende leeftijdsgroepen. De formule is ook aangepast op voeding bij diabetes, aangepaste consistentie, geloofsovertuigingen, persoonlijke keuzes (zoals vegetarisch of veganistisch) en voedselallergieën.

Effect maaltijdconcept FoodforCare wetenschappelijk onderzocht

Om het effect van het maaltijdconcept FoodforCare wetenschappelijk verder te onderbouwen zijn de afdelingen Maag-Darm-Leverziekten, Urologie/Gynaecologie en Orthopedie in juni 2015 gestart met onderzoek. Hier wordt gekeken naar het oude maaltijdconcept ten opzichte van het nieuwe concept. De hypothese is dat het nieuwe concept patiënten adequater kan voeden. De verwachting is dat de eerste resultaten begin 2017 bekend zijn.

Het FoodforCare Foundation onderzoekt het concept wetenschappelijk en toetst het onafhankelijk. De Foundation staat onder regie van Radboudumc. Daarnaast zijn ook professoren van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en Wageningen University betrokken bij de Foundation.

By: http://www.gastvrijezorg.nl