Updates

Ria Joosten: ‘Dit gaat me wel een huis kosten’

By april 2, 2020 No Comments

WijLimburg – DAN VANHOUDT – 1 APRIL 2020

Ria Joosten is een zakenvrouw pur sang. In deze crisistijd wordt er echter geen beroep gedaan op haar commerciële talenten, maar veel meer op haar overlevingsdrang en improvisatievermogen als ondernemer.

Ondernemers in de partycatering en evenementenbranche over de hele wereld hebben het moeilijk. Het is een van de beroepsgroepen die het zwaarst is getroffen door de crisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Ria Joosten is oprichter en directeur van Ria Joosten Catering & Evenementen. Ze werd in 2013 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van Nederland en mocht zich een jaar later Zakenvrouw van het Jaar noemen. Ze runt vier restaurants, exploiteert twee luxe groepsaccommodaties, verzorgt partycatering en evenementen voor particulieren en bedrijven in het zuiden van Nederland en heeft 160 medewerkers onder contract. Vanaf de eerste week in maart is het bedrijf geraakt door de crisis.

Schouders eronder
Joosten: “Als partycateraar en evenementenorganisator zijn dit voor ons de drukste maanden. Grote evenementen zoals bedrijfsopeningen, jubilea en de natuurlijk de Passiespelen zijn afgeblazen, maar ook huwelijken en verjaardagsfeesten zijn geannuleerd. In de eerste week na de overheidsmaatregelen dacht ik nog: schouders eronder! We kunnen dit. Na de persconferentie op 15 maart werden niet alleen alle evenementen in het voorjaar geannuleerd, maar ook onze partners, vaste locaties en de restaurants gingen bijna helemaal dicht. Zelfs het cateren voor de zorginstellingen werd met 80% verminderd. Uiteraard houden we rekening met de maatregelen tot juni. De vraag is hoe hard de crisis andere organisaties raakt. Is men na deze crisis nog in staat en bereid om een evenement te organiseren? Het zijn onzekere tijden en dan wachten mensen af. Ik denk dat er op het gebied van evenementen niks gaat gebeuren tot augustus. Dat betekent dat ik als bedrijf maanden geen omzet heb en dat ik het verlies moet nemen. Dit gaat me wel een huis kosten.

Loonkosten
Joosten zegt volmondig dat de continuïteit van haar onderneming nog niet in gevaar komt. Er staan voor de zomerperiode genoeg opdrachten in de agenda. “En ik ben blij met onze regering. Ik vind het erg goed dat ze maximaal middelen inzetten om ondernemers te ondersteunen. Dit doen ze snel en adequaat. Het feit dat ze geld kunnen vrijmaken om ons financieel bij te staan, vind ik knap.”

Voldoende?
De toekomst zal uitwijzen in hoeverre dit voldoende is voor bedrijven. Per bedrijf kan Joosten gebruik maken van eenmalig 4.000 euro en ze krijgt de loonkosten voor 90% vergoed in de crisismaanden. Haar doel is ontwikkelen en overeind blijven met een visie voor de toekomst. “Creatief zijn, je werk op een andere manier inrichten en dat optimaliseren. We hebben het beleid van onze organisaties op elkaar afgestemd, diensten in shifts of vanuit thuis ingedeeld, werkplekken uit elkaar gehaald en een protocol voor hygiëne gemaakt, en zien hierop toe.”

Inventief
Joosten is het bewijs van een ondernemer die niet zomaar bij de pakken neerzit. Om patiënten en personeel van een hospice in Midden-Limburg te helpen, kookt ze voor het hele team en zet de bereide maaltijden buiten neer. Veilig, snel en lekker. Ze bereidt maaltijden voor Ciro waar patiënten vanuit het ziekenhuis naar overgeplaatst zijn. Verder ondersteunt een aantal medewerkers tijdelijk de zorg. Moeilijke tijden vragen om inventieve oplossingen.