Updates

Ria Joosten ziet overal kansen

By november 6, 2020 No Comments

Bron: WijLimburg

Over duurzaam ondernemen, over omdenken in de coronacrisis en het bieden van Smaak, Sfeer en Meer. Ria Joosten ziet overal kansen. Inventiviteit, duurzaamheid en betrokkenheid is het credo van Ria Joosten Catering & Evenementen in Neer. Het zit in haar DNA om met creatieve oplossingen te komen die het verschil maken, wat uiteindelijk telkens weer leidt tot een event met smaak, sfeer & meer. Zelfs nu.

In meer dan dertig jaar ondernemen heeft Ria Joosten heel wat meegemaakt. Echter, de coronacrisis is ongekend. Maar toch, zoals een echte ondernemer betaamt, zag ze ook nu weer kansen. “In het begin denk je: ach, dit gaat vier tot vijf weken duren. Dat kunnen we overzien. We hebben genoeg liquiditeit. Wat gaan we doen? De grote poets, kantine opknappen en zo meer.” Ria zette ook diverse initiatieven op: FrieteRia, StrawbeRia en het aanbieden van weekendmenu’s; alles in drive-in. “Ik wilde geen personeel verliezen. Sommige werknemers zijn hier al vanaf het begin. Ook heb ik mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Dus we móesten wat verzinnen.” Maar het werd 15 mei en het einde van de coronacrisis was nog niet in zicht. “Je beseft : wij als evenementenbranche komen als laatste weer aan het werk”, vertelt Ria.

RUIMTE EN LOKAAL
Gelukkig heeft haar bedrijf aan één ding zeker geen gebrek: ruimte. Ria Joosten Catering & Evenementen ligt midden in het buitengebied van Neer. Extern kan ze nu niet veel vanwege de coronacrisis, maar in Neer bij ProefLokaal Limburg des te meer. Deze locatie bestaat uit meerdere ruimtes met terrassen en hier kan ze veel mensen het naar de zin maken op anderhalve meter. Voor de zomer startte ze pop-up restaurant PreuveRia, waar op reservering geluncht en gedineerd kan worden. Ook kunnen gasten genieten van de High Specials, zoals een High Wine en High Cocktail, met bijpassende hapjes gemaakt van lokale producten. Bij goed weer buiten op het terras en anders binnen bij PreuveRia. De kleinere ruimtes zijn omgetoverd tot private dining-ruimtes waar gezelschappen vanaf zes personen intiem en exclusief, uiteraard op gepaste afstand, samen kunnen komen. Daarbij heeft ze midden in het veld een grote stretchtent geplaatst. “Dat is de beste investering ooit”, zegt Ria. “Helemaal coronaproof.” En het is prachtig. De grote beige tent straalt sfeer uit en is volledig ingericht en gedecoreerd in samenwerking met Allure voor de wintermaanden. Bij Ria Joosten is dus plaats genoeg voor familiefeesten, zakelijke bijeenkomsten, workshops, trainingen, diners, huwelijken, uitvaarten en uiteraard de feestdagen die dit jaar mogelijk anders gevierd gaan worden. Eigenlijk doet ze hier in Neer precies wat ze normaal gesproken ook op locatie doet, met smaak, sfeer & meer. Het ‘Meer’ is de duurzaamheid, de beleving en het totaalplaatje dat Ria van een evenement maakt. Ze maakt zich de identiteit van de klant eigen en verweeft die tot in de haarvaten van het event. Van staalbedrijf tot tuinder, van zakelijk diner tot familiefeest. Alles in een eigen specifieke sfeer én met regionale producten, want dat is haar handelsmerk. “Daarbij, ondernemers zijn trots op hun eigen product en dat verwerk ik dan ook in de hele entourage.” Niet alleen het gebruik van de bedrijfskleuren in de aankleding, zelfs de hapjes en drankjes worden aangepast. “Zo serveerde ik ooit hapjes in een bouwhelm, speciaal voor een bouwbedrijf, en konden de gasten van een groenteteler uit de eetbare grond verse snackgroenten nemen.”

NO FOOD WASTED
Bij dit alles staat duurzaamheid op de eerste plaats bij Ria. “No food wasted is hier een vanzelfsprekendheid. Al vanaf het begin gebruik ik lokale producten. Dat is sowieso al efficiënt in transport. Ook koken we op recept, zodat zo min mogelijk voedsel wordt verspild. Oud brood wordt paneermeel en overgebleven groenten gaan in de bouillon. Het allerlaatste restje voedsel gaat naar de dieren die we hier hebben. Zo proberen we de circulaire economie vorm te geven.” Daarbij zit Ria Joosten in de energiecoöperatie van de vier windmolens die achter haar bedrijf staan. Alle omwonenden doen hieraan mee. Verder heeft het bedrijf zonnepanelen, warmtepompen, werkt ze veel met cradle to cradle-materialen en ook haar personeelsbeleid voor de circa honderd werknemers noemt ze duurzaam.

DUURZAME INZETBAARHEID
“Wij streven naar duurzame inzetbaarheid, waarbij veel collega’s een combinatie functie vervullen en elkaar altijd kunnen uithelpen. Dit zorgt tegelijkertijd voor voldoende afwisseling waardoor er altijd uitdaging is. Opleiden, binden, boeien; dat zijn onze pijlers. Ook specialistisch werk is haar niet vreemd. Zo leidde ze personeel op om te koken voor onder andere de CIRO in Horn en een hospice in Panningen waar de maaltijden verzorgt. Ook de eigen locaties Kasteel Eyckholt in Roosteren en Ipanema in Maastricht zijn gericht op duurzaamheid en werken met hetzelfde DNA. Al met al hoopt Ria Joosten wel dat er snel een vaccin komt. “Dat we elkaar weer echt kunnen ontmoeten en extern evenementen mogen organiseren. Dat is toch wat we ontzettend missen.”